Uitkeren met 15% VVPR-BIS of liquidatiebelasting in 2024? Wees strategisch en efficiënt.

28 oktober 2024
Vincent

Nu de nieuwe regering zich vormt, komen er fiscale ingrepen aan die een tax-shift moeten realiseren. Voor ondernemers in België zijn er momenteel enkele interessante stelsels voor dividenduitkering, waarbij het standaardtarief van de roerende voorheffing op 30% ligt. Er zijn echter mogelijkheden om dit te verlagen:

  • Liquidatiebelasting: Door 10% extra vennootschapsbelasting te betalen, kun je na vijf jaar dividenden uitkeren tegen slechts 5% liquidatiebelasting. Als je daadwerkelijk besluit te liquideren, hoef je geen vijf jaar te wachten en vervalt de 5%-heffing. Deze methode wordt echter meestal toegepast door ondernemers die bereid zijn vijf jaar te wachten, zodat ze dan kunnen uitkeren tegen 5% roerende voorheffing. Dit resulteert in een gecombineerde belastingdruk van 15% (10% vennootschapsbelasting en 5% roerende voorheffing) in plaats van de gebruikelijke 30%.
  • VVPR-BIS: Voor vennootschappen opgericht na 1 juli 2013 kan het VVPR-BIS-stelsel interessant zijn. Met enkele voorwaarden biedt dit systeem een verlaagde roerende voorheffing van 15%.

Aangezien belastinghervormingen waarschijnlijk de tarieven op dividenden zullen verhogen, is het slim om op korte termijn optimaal gebruik te maken van de verlaagde tarieven. Heb je een VVPR-BIS-vennootschap? Maak dan de reserve uitkeerbaar en betaal direct de 15% roerende voorheffing. Zo bouw je een nettoreserve op van 85%, waarop al fiscaal is afgerekend. Deze 85% kun je later alsnog als dividend uitkeren, zonder extra belastingheffing.

Strategie voor 2024: Overweeg snel uitkeren tegen het verlaagde tarief om een hogere belastingdruk te vermijden in de toekomst. Informeer bij Meesters Accountants welke zaken mogelijk zijn in jouw dossier. 

Nieuws voor elke ondernemer

Officiële opening Meesters Accountants Schilde

Nieuwe locatie, nieuwe mogelijkheden! Meer ruimte, meer expertise, meer slagkracht voor jouw onderneming.

Schenkingsregels Vlaanderen 2025: 5 jaar risicotermijn en wat je moet weten

Schenken in Vlaanderen? Sinds 2025 geldt een risicotermijn van 5 jaar bij niet-geregistreerde schenkingen. Lees alles over erfbelasting, successieplanning en fiscale tips.

UBO-register 2025 uitgelegd: zo blijf je in regel met je vennootschap

In 2025 gelden nieuwe regels voor het UBO-register in België: wijzigingen, boetes, toegang en vereenvoudiging. Ontdek hoe je compliant blijft.

Klaar voor de revolutie?

Meesters accountants biedt haar cliënten gerichte begeleiding om uw onderneming optimaal voor te bereiden op de nieuwe regelgeving. Neem gerust contact met ons op.