Digitale facturatie verplicht vanaf 2026: de oplossing via uw accountant

18 juni 2025
Vincent Meesters

Vanaf 2026 wordt digitale facturatie verplicht voor alle bedrijven in België. Deze maatregel is een belangrijke stap in de modernisering van de administratieve processen en biedt tal van voordelen voor zowel bedrijven als de overheid. Hier lees je wat deze verandering inhoudt en hoe je jouw onderneming best kunt voorbereiden.

 

Wat leer je in dit artikel?


Digitale facturatie wordt verplicht vanaf 1 januari 2026 voor alle btw-plichtige ondernemingen die zakendoen met andere bedrijven (B2B). In dit artikel ontdek je wat de nieuwe verplichting inhoudt, wie ermee te maken krijgt, waarom het net een opportuniteit is in plaats vaneen last, en hoe je als ondernemer of kmo de overstap efficiënt en tijdig maakt. Bovendien lees je hoe Meesters Accountants je hierin volledig kan begeleiden, inclusief de tools waarmee we werken om de facturatie stroom vlot, compliant en geautomatiseerd te maken.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2026?

 

Vanaf 2026 zal elke Belgische onderneming met een btw-nummer verplicht zijn om bij zakelijke transacties digitale facturen te versturen in een gestructureerd formaat (UBL via Peppol). Dit betekent het definitieve einde van papieren en PDF-facturen in B2B-context. Deze nieuwe regel kadert in een bredere Europese digitaliseringsbeweging rond facturatie, boekhouding en btw-controle.

 

Voor wie is digitale facturatie verplicht?

 

De verplichting geldt voor alle Belgische btw-plichtige ondernemingen die factureren aan andere ondernemingen (B2B).Vrijstellingen zijn er (tijdelijk) voor kleine ondernemingen onder de forfait regeling, bepaalde artikel 44-vrijgestelden en buitenlandse vennootschappen zonder Belgische vestiging. De verwachting is dat deze uitzonderingen in de toekomst ook zullen wegvallen. B2C-transacties zijn voorlopig niet verplicht via gestructureerde e-factuur.

Waarom is e-facturatie ook voordelig voor jouw onderneming?

 

Hoewel de verplichting misschien als administratieve last aanvoelt, biedt digitale facturatie ook duidelijke voordelen:

- Snellere betaling en verbeterde cashflow
- Minder fouten door automatische verwerking
- Lagere kosten: geen print, papier of verzending
- Makkelijkere boekhoudkundige opvolging en volledige transparantie in de gegevens
- Milieuvriendelijk: digitale processen verlagen papiergebruik

Hoe bereid je je concreet voor op e-facturatie in 2026?

Om compliant te zijn tegen 2026, raden we volgende stappen aan:

1. Analyseer je huidige facturatie proces en software: kan jouw tool facturen verzenden via Peppol?
2. Stap over naar software die voldoet aan de Europese norm (UBL via Peppol).
3. Koppel je facturatie pakket aan je boekhouding voor naadloze verwerking.
4. Train je medewerkers tijdig zodat ze vertrouwd zijn met het proces.
5. Zorg voor de juiste contractuele en juridische aanpassing in je facturatie flow.

(Populaire oplossingen zoals Exact Online, ClearFacts bieden directe Peppol-integratie.)

Wat is Peppol en hoe werkt het?


Peppol (Pan-European Public Procurement Online) is een beveiligd internationaal netwerk voor het uitwisselen van gestructureerde elektronische documenten. Via access points (bijv. Billit, Exact Online, ClearFacts...) worden e-facturen automatisch en veilig uitgewisseld tussen leveranciers en klanten. Het systeem garandeert verificatie, tracking én interoperabiliteit tussen boekhoudpakketten – wat de kans op fouten en dubbelwerk drastisch verlaagt.


Start vandaag – en voorkom boetes of last-minute stress


Digitale facturatie wordt een wettelijke verplichting, maar hoeft geen administratief blok aan je been te zijn. Met de juiste begeleiding, software en structuur kan je dit zelfs gebruiken als motorvoor vereenvoudiging en automatisering.

- Wil jij weten of jouw systeem klaar is voor e-facturatie?
- Wil je advies over de beste software voor jouw sector?
- Zoek je een boekhouder die je digitale toekomst mee opbouwt?

-> Neem dan vandaag nog contact op via www.meesters.be/contact of boek meteen een kennismakingsgesprek via www.ondernemingoprichten.be.

Nieuws voor elke ondernemer

Officiële opening Meesters Accountants Schilde

Nieuwe locatie, nieuwe mogelijkheden! Meer ruimte, meer expertise, meer slagkracht voor jouw onderneming.

Schenkingsregels Vlaanderen 2025: 5 jaar risicotermijn en wat je moet weten

Schenken in Vlaanderen? Sinds 2025 geldt een risicotermijn van 5 jaar bij niet-geregistreerde schenkingen. Lees alles over erfbelasting, successieplanning en fiscale tips.

UBO-register 2025 uitgelegd: zo blijf je in regel met je vennootschap

In 2025 gelden nieuwe regels voor het UBO-register in België: wijzigingen, boetes, toegang en vereenvoudiging. Ontdek hoe je compliant blijft.

Klaar voor de revolutie?

Meesters accountants biedt haar cliënten gerichte begeleiding om uw onderneming optimaal voor te bereiden op de nieuwe regelgeving. Neem gerust contact met ons op.